Martha på Forskellige Platforme

Den syntetiske grønlandske stemmer Martha findes til Microsoft Windows (PC), Apple OSX (Mac) og iOS (iPad, iPad og iPod Touch), og Google Android (forskellige smartphones og tablets). På Microsoft Windows, Apple OSX og Google Android kan stemmen installeres direkte og anvendes sammen med oplæsningsfunktionen i en lang række programmer. På Apple iOS betyder Apples begrænsninger, at man først må konvertere sine dokumenter til lydbøger eller lydfiler inden man kan lytte til dem på iPad, iPad og iPod Touch.

 

Martha på Windows

Martha kan installeres på Microsoft Windows, og herefter anvendes i en lang række programmer, som understøtter oplæsning. Eksempelvis kan man anvende oplæsningsfunktionen i Microsoft Word til at læse grønlandske tekster (kræver at teksten er opmærket som grønlandsk), i Google Chrome med app’en Chrome Speak til at oplæse grønlandske hjemmesider, samt i hjælpemidler som skærmlæserne JAWS og NVDA, forstørrelsesprogrammet ZoomText og ordblindeværktøjerne CD-Ord, Claro Read og ViTal.

 

Martha på Apple OSX

Martha kan installeres på Apple OSX, og herefter anvendes i en lang række programmer, som understøtter oplæsning. Eksempelvis kan man anvende oplæsningsfunktionen i browseren Safari til at oplæse grønlandske hjemmesider. Desuden kan man anvende Martha sammen med de indbyggede talefunktioner i Apple OSX ( alt + esc ) til at oplæse markeret tekst i stort set alle programmer, samt sammen med den indbyggede skærmlæser VoiceOver.

 

Martha på Android

Martha kan installeres på enheder med Android, og herefter anvendes sammen med såvel Androids indbyggede talefunktioner (Voice Assistent, TalkBack), som med apps, der understøtter oplæsning (fx @Voice Aloud Reader).

 

Martha på Apple iOS

Apple tillader ikke ikke, at man installerer nye stemmer direkte på iOS. Der er derfor alene muligt at installere Martha hvis dette sker i forbindelse med installation af en app, hvori stemmen indgår. Man kan dog uden problemer afspille lydbøger og MP3-filer, som er skabt ved hjælp af Martha, på iPad, iPhone og iPod Touch.

Til at konvertere dokumenter til lydbøger (EPUB med lyd) eller MP3-filer på dansk, grønlandsk, engelsk og mange andre sprog, kan man eksempelvis anvende den gratis RoboBraille-tjeneste på http://www.robobraille.org. Lydbøger kan efterfølgende læses på iPad, iPad og iPod Touch ved hjælp af en app som Menestrello. MP3-filer kan afspilles direkte i iTunes.