International Braille Dag

4. januar 2023

Siden 2019 har vi hvert år den 4. januar fejret International Braille Dag for at anerkende og skabe opmærksomhed omkring punktskriftens store betydning for mennesker verden over. Valget er faldet på denne specifikke dato for at minde Louis Braille, der opfandt punktskrift i første udgave i 1825, og blev født på netop denne dag i 1809.

Punktskrift er et taktilt skriftsystem, der bliver brugt til en række formål, heriblandt diverse skriftsprog, musiknotation, matematik og andre videnskabelige discipliner. Hver karakter består af en kombination af 1 til 6 punkter, som arrangeres parallelt i en celle. Dette giver 64 forskellige karakter-kombinationer.

Sætningen "World Braille Day" skrevet med Braille

Den Internationale Braille Dag skaber opmærksomhed omkring vigtigheden af punktskrift inden for uddannelse, kommunikation og social inklusion. For mere end 200 år siden, skabte Louis Braille et uvurderligt værktøj, der har hjulpet millioner af mennesker ved at give dem et skriftsprog, som bidrager til at fremme deres uafhængighed, samt åbner op for utallige muligheder for brugere af Braille.

Sensus tilstræber på lignende vis at skabe et tilgængeligt og rummeligt inklusionssamfund, som sikrer lige adgang til information for alle mennesker.

Glædelig International Braille Dag og tillykke med fødselsdagen til Louis Braille!